Sunday, 20 December 2015

Bila Hobi menjadi perniagaan

Teks dan foto : Rozie Wahid

Dapur adalah ruang yang paling saya suka dan gemar untuk berada. Pastinya ligat kepala saya memikirkan resepi apa untuk dihidangkan untuk keluarga. Sejak akhir-akhir  saya teringat akan sambal yang saya makan ketika berada di Medan, Indonesia ketika berkunjung ke rumah kenalan di sana.

            Saya mencari bahannya lalu menyiapkan ke dalam bekas-bekas kecil. Saya jadikan satu sumbangan kecil setiap kali menziarahi kawan atau keluarga dengan niat hanya untuk berkongsi sahaja. Tanpa di sangka apabila mereka kehabisan sambal lalu menelefon saya untuk menempah. Pada mulanya saya menolak untuk berurus niaga kerana itu hanya pemberian ikhlas. Namun, mereka tidak mahu menerima pemberian itu jika saya tidak menetapkan harga sambal berkenaan.


            Akhirnya saya mengira setiap kos bahan ditambah dengan kos berkaitan dan upah kerja saya. Membandingkan juga dengan harga sambal yang berada di pasaran mengikut berat sambal pada setiap bekas. Saya mulai membuat sambal secara skala kecil untuk stok yang ditempah. Ia hanya dibuat mengikut tempahan kerana saya tidak suka menyimpan stok agar setiap kali ada tempahan, mereka akan menerima stok yang segar. Tiada bahan pengawet atau bahan terlarang yang saya letakkan agar kesegaran dan kesedapan asli dapat dirasai. Sekali sekala jika ada yang memintanya, saya pasti akan menyediakan kerana bukan wang sahaja yang dipandang tetapi hati rasa senang apabila dapat membuat orang lain gembira. Sambal ini adalah sambal hijau ikan masin. Agak pedas sedikit kerana menggunakan seratus peratus cili padi. Boleh dimakan begitu sahaja dengan nasi panas atau dibuat sebagai rencah nasi goreng. 


No comments:

Post a Comment